Αφιέρωμα στο Actor's Studio


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ACTOR'S STUDIO

Διοργάνωση
Δήμος Χανίων - Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση Χανίων σε συνεργασία με τους "Ιχνηλάτες"

Παρουσίαση - Σκηνοθεσία Video - μουσική επιμέλεια : Λεωνίδας Μανωλικάκης

Τεχνική Υποστήριξη
ΔΗ.Π.Ε.Χ.Δημοτικός Κινηματογράφος ΚΗΠΟΣ
Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου

Παραγωγή DVD  Ιχνηλάτες

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Χαιρετισμός : Λεωνίδα Κακάρογλου
                   Καλλιτεχνικού Διευθυντή Δημοτικού Κινηματογράφου ΚΗΠΟΣ

Ομιλία          Elizabeth Kemp
                   Ηθοποιού - σκηνογράφου - καθηγήτριας στο Actors Studio

                  Ανδρέα Μανωλικάκη
                  Ηθοποιού - Σκηνοθέτη - καθηγητή του Actors Studio

Απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Δήμαρχο Χανίων κ. Κυριάκο Βιρβιδάκηστον κ. Ανδρέα Μανωλικάκη για την προσφορά του στο Θέατρο

(Όλη η εκδήλωση στο τέλος του άρθρου)

Ανδρέας Μανωλικάκης


Ο Α. Μανωλικάκης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και καθηγητής Πανεπιστημίου.
     Σήμερα, κατέχει την έδρα του Τμήματος Σκηνοθεσίας, στο πρόγραμμα Μάστερ του Actors Studio Drama School, στο Πανεπιστήμιο New School της Νέας Υόρκης, όπου διδάσκει σκηνοθεσία και υποκριτική. Παράλληλα, διδάσκει το «Σύστημα» του Στανισλάφσκι και την «Μέθοδο» του Actors Studio σε σεμινάρια στην Ευρώπη (Αθήνα, Παρίσι, Βερολίνο).
     Ως ηθοποιός, έχει δουλέψει στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α., έχει παίξει στο Broadway μαζί με τον Σερ Ντέρεκ Τζάκομπι), στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
     Εχει σκηνοθετήσει στο Εθνικό Θέατρο του Ανατολικού Παρισιού το έργο της Nadine Darmon «Porte Close», και στο Actors Studio την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή.  
     Είναι ιδρυτής του θεατρικού οργανισμού «Νέα Ελληνική Σκηνή της Νέας Υόρκης», όπου σκηνοθέτησε και έπαιξε σε έργα του ελληνικού και ξένου δραματολογίου, σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.
     Είναι ισόβιο μέλος του Actors Studio και εξεταστής στις εισαγωγικές εξετάσεις για την επιλογή των νέων μελών του περίφημου οργανισμού.
     Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Συνέχισε τις θεατρικές του σπουδές στο Παρίσι (Maitrise στο Πανεπιστήμιο της Βενσέν) και στη σχολή παντομίμας του Μαρσέλ Μαρσό.
     Έχει μεταφράσει, στα Ελληνικά, το βιβλίο του Νικολάϊ Γκόρτσακοφ  «Βαχτάνγκοφ Μαθήματα Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής, βιβλίο που αποτελεί μέρος της διδακτικής ύλης του Τμήματος Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θεσσαλονίκης.      
     Ο Ανδρέας Μανωλικάκης ανήκει στην ολιγομελή ομάδα των καθηγητών (Moderators)  του περίφημου Actors Studio μαζί με τους: Ellen Burstyn, Al Pacino, Harvey Keitel, Lee Grant, Arthur Penn, Alec Baldwin, κ.α.


Ομιλία Elizabeth Kemp


Το Άκτορς Στούντιο, για 25 και πλέον χρόνια, αποτελεί το καλλιτεχνικό και δημιουργικό μου σπίτι. Είχα την διάκριση να είμαι ένα από τα νεότερα σε ηλικία μέλη που έγινε ποτέ δεκτό στο Άκτορς Στούντιο.
 Ήταν σε εκείνη την περίοδο που είχα την τιμή να βρεθώ κάτω από τις φτερούγες του ανθρώπου που έγινε ο σημαντικότερος μέντορας μου και ο δημιουργικός μου πατέρας, ο Ηλίας Καζάν.
 Ο ενθουσιασμός του και το πάθος του αιχμαλώτιζε όσους βρισκόταν γύρω του. Η καλλιτεχνική του αίσθηση και το πως βοηθούσε τον ηθοποιό να φτάσει στα πιο απόκρυφα μέρη του εαυτού του, ήταν απαράμιλλα. Για όλους εμάς στο Άκτορς Στούντιο ήταν ένας δυναμικός ηγέτης.
 Η υποστήριξη του απέναντι στις ικανότητες μου ως ηθοποιός ήταν απίστευτη. Ο ίδιος και η γυναίκα του Μπάρμπαρα Λόντεν έκαναν τα πάντα για να με βοηθήσουν. Αυτό για μια νέα ηθοποιό ήταν ένα σπάνιο δώρο.
 Είχα το προνόμιο να δουλέψω με τον Ηλία Καζάν για περισσότερο από ένα χρόνο σε μια παραγωγή. Πριν αρχίσουμε την συνεργασία μας, καθώς προχωρούσαμε σε ένα δρόμο της Νέας Υόρκης μου είπε:
« Θέλεις να το κάνεις αυτό;» Του είπα: «Ναι». Αυτός μου είπε πάλι: «Όχι. Εννοώ εάν Θέλεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να το κάνεις αυτό; Διότι θέλω να δουλέψω μαζί σου μόνο εάν αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή σου. Είναι;
Εκείνη την στιγμή έμαθα ένα μεγάλο μάθημα για το θέατρο και για την ζωή. Ήξερα πως εάν δεν έδινα όλα όσα μπορούσα και ακόμη παραπάνω δεν θα έπρεπε να το κάνω. Τον κοίταξα στα μάτια και του είπα «ναι» με την πιο βαθιά αίσθηση πεποίθησης που είχα νοιώσει ποτέ. Είναι ο όρκος του ηθοποιού, ο όρκος του σκηνοθέτη, ο όρκος του συγγραφέα, ο όρκος του καλλιτέχνη.
Ήταν μέσα από την συνεργασία μου με τον Ηλία Καζάν που ανακάλυψα τα θεμέλια για το θέατρο και για τον καλλιτέχνη μέσα μου που με ακολουθούν σε όλη μου την ζωή.
Στο Άκτορς Στούντιο, είχα το προνόμιο να μάθω από τους μεγάλους δασκάλους της «Μεθόδου» υποκριτικής. Το να είναι κανείς στο Άκτορς Στούντιο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Λη Στράσμπεργκ, αποτελούσε φαινόμενο για τον κόσμο του θεάτρου. Γραφόταν ιστορία.
Η δουλειά μας μεταμορφώνονταν από την δουλειά του Στανισλάφσκι και του Βαχτάνγκοφ, στην δουλειά του Γκρουπ Θήατερ και από εκεί προς ένα συναρπαστικό μέλλον.
Όταν είμαστε στο Άκτορς Στούντιο με τον Λη Στράσμπεργκ να διδάσκει τους ηθοποιούς, όλοι ήξεραν ότι ευρίσκοντο ενώπιον ενός μεγαλείου και μιας ιδιοφυίας. Το Άκτορς Στούντιο ήταν πλημμυρισμένο με έμπνευση. Ήταν μια μαγική εποχή.
Από τότε, στο Άκτορς Στούντιο, είχα την τιμή να διδαχτώ κι από άλλους μεγάλους δασκάλους των καιρών μας, ανάμεσα τους ο Άρθουρ Πενν, η Έλλεν Μπέρστυν η Λη Γκραντ, η Σέλλυ Γουίντερς, και ο Πωλ Νιούμαν.
Πολύ πρόσφατα, οι τρεις πρόεδροι του Άκτορς Στούντιο, η Έλλεν Μπέρστυν, ο Χάρβεϋ Καϊτέλ και ο Αλ Πατσίνο επέλεξαν έναν άλλο μεγάλο δάσκαλο για να γίνει δημιουργικός ηγέτης της δουλειάς μας. Αυτός είναι ο Ανδρέας Μανωλικάκης.
Έχει φέρει στο Άκτορς Στούντιο πάθος, σοφία και τέτοια έμπνευση που μου θυμίζει την εποχή του Ηλία Καζάν και του Λη Στράσμπεργκ.
Όταν διδάσκει στο Άκτορς Στούντιο, ξέρεις ότι βρίσκεσαι ενώπιον ενός μεγαλείου. Λόγω του μεγάλου και εξαιρετικού ταλέντου του. Διότι η καρδιά του και η ψυχή του είναι μέρος της δουλειάς του. Επειδή είναι ένας μεγάλος επιστήμων με γνώση και σοφία για το θέατρο παρόμοια με αυτήν του Λη Στράσμπεργκ.
Επιπλέον, όταν ο Ανδρέας  βρίσκεται μέσα στο θέατρο του Άκτορς Στούντιο, δίνει τόσα πολλά, που αφήνει κομμάτια από τον εαυτό του πάνω στην σκηνή και σε όλη την αίθουσα.  Ο ίδιος είναι ένας καλλιτέχνης που έχει την δουλειά του και την ανάπτυξη του ηθοποιού ως το σημαντικότερο πράγμα στην ζωή του.
Επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το ότι τον επέλεξαν να γίνει ένας από τους δημιουργικούς ηγέτες, ένας που θα βοηθήσει στην δημιουργία μιας νέας εποχής, ένας που θα καθοδηγήσει και θα διδάξει, όσους είναι γύρω του, μέσα από δημιουργική ανακάλυψη,  μέσα από βαθιά καλλιτεχνική και ως εκ τούτου προσωπική εξέλιξη.
Ο Ανδρέας Μανωλικάκης, όπως οι μεγάλοι δάσκαλοι που είχαν έρθει πριν από αυτόν, θα οδηγήσει το Άκτορς Στούντιο στο μέλλον.



Βιογραφικό  Ελίζαμπεθ Κέμπ



Η Ελίζαμπεθ Κέμπ είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, σκηνογράφος και καθηγήτρια Πανεπιστημίου.
Σήμερα διδάσκει υποκριτική στο πρόγραμμα Μάστερ του Actors Studio Drama School, στο Πανεπιστήμιο New School της Νέας Υόρκης.
Εχει παίξει πολλούς ρόλους στο Θέατρο, τον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με τους ηθοποιούς Christopher Reeve, Tom Hanks και Kevin Klein αλλά και με τον διάσημο συγγραφέα Τέννεσση Γουίλλιαμς.
Μετά από υπόδειξη του Ηλία Καζάν, ο Τέννεσση Γουίλλαμς επέλεξε την Ελίζαμπεθ Κεμπ να παίξει στην παγκόσμια πρεμιέρα του έργο του Tiger Tail.
Έχει εμφανιστεί σε διάφορες γνωστές τηλεοπτικές σειρές όπως το L.A. LAW. και το LAW and ORDER.
Έχει σκηνοθετήσει και σκηνογραφήσει τον Γυάλινο Κόσμο του Τέννεση Γουίλλιαμς  στο Actors Studio. Έχει σκηνογραφήσει την Ηλέκτρα στο Actors Studio όπου έπαιξε και τον ομώνυμο ρόλο.
Η Ελίζαμπεθ Κέμπ είναι ισόβιο μέλος του Actors Studio.  


Η εκδήλωση



Φωτογραφίες