Η ασπίδα σου



Να είσαι επιφυλακτικός με τους κόλακες, γιατί ποτέ δε θα σου δώσουν σωστή συμβουλή. Δε  θα σου επισημάνουν ποτέ τα λάθη σου. Είναι και θα είναι πάντα δίπλα σου προσπαθώντας να φανούν εκμεταλλευόμενοι τη δική σου αξία. Διότι, λόγω κενότητας και ανικανότητας, είναι ο μόνος τρόπος να αποδείξουν ότι κάτι αξίζουν. Λειτουργούν σα φελλοί. Πάνε με το κύμα. Και γι αυτό δεν έχουν καμία αξία και δε χαίρουν καμίας εκτίμησης.

Αντίθετα, να εμπιστεύεσαι και να εκτιμάς εκείνους που έχουν το θάρρος να σου λένε τη γνώμη τους, να σου λένε την αλήθεια όσο σκληρή κι αν είναι και να σου επισημαίνουν τα λάθη σου πρόσωπο με πρόσωπο, κοιτώντας σε στα μάτια. Αυτοί είναι που πρέπει να επιδιώξεις να  έχεις για συνοδοιπόρους σου στο δύσκολο δρόμο της ζωής σου. Αυτοί είναι που δεν πρόκειται ποτέ να σε προδώσουν. Αυτοί είναι που θα κάνουν τα πάντα για να σε προστατέψουν, βάζοντας μπροστά τον ίδιο τους τον εαυτό. Αυτοί είναι που σε μια δύσκολη στιγμή θα είναι δίπλα σου, σα βράχοι και δε θα λακίσουν σα φελλοί.
Αυτοί είναι η ασπίδα σου. Κι αυτή την ασπίδα, είναι στο χέρι σου να συνεχίσεις να την κρατάς ή να την πετάξεις στα σκουπίδια σαν άχρηστο αντικείμενο.

Όμως να ξέρεις. Αν την πετάξεις στα σκουπίδια δεν θα έχεις πλέον τη δυνατότητα να την πάρεις εύκολα πίσω, γιατί το χερούλι της είναι από διάφανο καθαρό κρύσταλλο, που σπάει με την πτώση.  Και όπως ξέρουν όλοι, όταν το κρύσταλλο σπάσει δεν ξανα κολλιέται. Θα πρέπει λοιπόν να φτιάξεις καινούριο χερούλι. Αλλά για να το πετύχεις αυτό θα πρέπει να δώσεις μεγάλη μάχη. Γιατί αυτή η ασπίδα είναι πολύτιμη και πολλοί θα θελήσουν να την πάρουν από τα σκουπίδια που την έχεις εσύ ο ίδιος πετάξει.